Mieszkańcy Gdyni i turyści, już po raz ostatni w tym roku, będą mogli zwiedzić legendarnego „Zawiszę Czarnego”. W ramach Dni z Zawiszą, zapraszamy na pokład w niedzielę, 17 września 2017 od godziny 11.00.

Dzięki wsparciu Grupy Energa wiosną odbył się „Dzień z Zawiszą – węzły, liny, sploty” poświęcony pracom bosmańskim; kolejne dwa dni otwarte latem miały formę treningu na pokładzie Zawiszy Czarnego oraz spotkania „Trzeba przy pracy śpiewać”, połączonego z koncertem Męskiego Chóru Szantowego.

Ostatni w tym roku dzień otwarty na żaglowcu będzie miał charakter kulinarny. W czasie zwiedzania możliwe będzie spróbowanie potraw przygotowanych przez szefa zawiszowej kuchni Krzysztofa Staniewskiego. Ich głównym motywem będą potrawy z darów morza i z podróży morskich.

Zawisza Czarny to statek, na którym przez ponad 55 lat wychowało się wiele pokoleń żeglarzy. Jest to jeden z najdłużej pływających żaglowców pod polską banderą. W swej bogatej historii brał wielokrotnie udział w zlotach wielkich żaglowców, dwukrotnie odwiedził Stany Zjednoczone w tym Wielkie Jeziora Amerykańskie, opłynął dookoła kulę ziemską, dwukrotnie przylądek Horn. Przez jego pokład przewinęło się kilka pokoleń harcerskich wodniaków i żeglarzy.

Dziś, dzięki miedzy innymi zaangażowaniu Grupy Energa, nadal odbywa rejsy szkoleniowe dla harcerzy, młodzieży i żeglarzy, głównie po Morzu Bałtyckim i Północnym. Od lat żaglowiec z harcerzami na pokładzie uczestniczy w akcji Betlejemskie Światło Pokoju.

Inaczej niż w czasach wielkich żaglowców, dzisiaj na morzu kucharze i intendenci starają się dołożyć wszelkich starań, by wyżywienie żeglarzy było pożywne, smaczne i różnorodne. Wśród polskich jednostek Zawisza Czarny słynie z doskonałej kuchni i dobrej jakości potraw. W najbliższą niedzielę będzie okazja, by osobiście przekonać się o prawdziwości tych pogłosek.

Zapraszamy 17 września 2017 na Nabrzeże Prezydenta w Porcie Gdynia; zwiedzanie od godziny 11.00 do 16.00.

Tekst i zdjęcie: materiały prasowe CWM ZHP